Guide for å velge bilbarnestol 

Å vite hvilken bilstol som passer til ditt barn og din bil er ikke helt lett. Derfor har vi samlet all informasjon og veiledning du trenger før dette viktige kjøp. Alt for å gjøre det enklere for deg og for å gjøre bilturen med barnet så trygg som mulig. 

Alle barn under 135 cm må bruke godkjent barnesikringsutstyr som er tilpasset barnets høyde og vekt. Biler tilpasses ut fra voksnes kropp og behov. Derfor kreves det bilseter for de mindre slik at de kan sitte trygt og sikkert i bilen uten å risikere å bli utsatt for store ytre krefter. For at beskyttelsen skal være optimal for barnas kropper er det viktig å velge riktig størrelse og et bilsete som passer godt til din bil.Velg riktig bilstoltype for ditt barn

Hva slags bilstol barnet ditt skal ha bestemmes i hovedsak av vekt og høyde på barnet, men periodene for de ulike bilsetetypene kan også deles inn etter alder. Siden størrelsen på barn varierer i forhold til alder er det viktig å tilpasse etter hvor stort barnet er. 

1 Babystol- ca 0-10 måneder
- 0-13 kg
- 40-75 cm 

Babybilstoen er den første bilstolen barnet skal bruke. Babystolen passer fra nyfødt opptil ca 10-12 måneder, eller barn som veier opp til 13 kg. Barnet ligger beskyttet i babystolen og festes med stolens internbelte. Babystolen brukes også mye utenfor bilen og har dermed mange smarte funksjoner. Blant annet er det praktisk å kjøpe en adapter som gjør at stolen kan festes på barnevognen for kortere turer med barnet.

Montering

Alle babybilstoler kan enkelt monteres i bilen med 3-punkts belte, men det er mest vanlig og praktisk å også ha bilbase. Basen kan raskt og enkelt monteres med isofix i bilen. Fordelen med å kjøpe babystol med isofixbase er at det blir mye enklere å ta babyen og bilbarnestolen inn og ut av bilen. Dette gjøres med bare ett knapptrykk slik at du ikke trenger å vekke barnet når det sovner under bilturen. Basen bidrar ikke egentlig til høyere sikkerhet, men fordi det er litt lettere å sette inn bilsetet, reduserer det risikoen for feilbruk. Noen baser gjør at babystolen kan roteres mot bildøren (brukervennlig) men under bilturen skal bilsetet alltid brukes bakovervendt. Den skal heller ikke monteres på en plass med en aktiv kollisjonspute (airbag).

Plassering av barnet i bilstolen

- Barnet skal plasseres i liggeposisjon (45°) i bilstolen og ikke for oppreist. Dette for at barnets lille rygg ikke skal belastes feil over en lengre periode
- Beltet skal være stramt og ikke løst på barnet
- Knappen for beltet mellom barnets ben skal sitte tett mot barnet der det er festet til setet
- Beltet over skuldrene skal sitte rett bakover fra skuldrene og sitte nærmere skulderen enn øret

Maksimal sikkerhet babybilstol

- Babystolen er montert bakover
- Riktig installert med bilens belte eller tilhørende base
- Babystolen er ikke plassert foran en aktiv kollisjonspute (airbag)
- Interbeltet sitter stramt om barnet slik at det ligger stille
- Barnet plasseres i liggeposisjon i bilstolen og ikke for oppreist.

For stor for babybilstol

Det er på tide å bytte til større bilstol når noe av følgende inntreffer:
- Barnets hode stikker ut over kanten av babystolen
- Vektgrense nådd
- Barnet kan sitte opp selv uten støtte og er stabil i nakke og hode

2 Bakovervendt bilbarnestol (småbarnstol)- Ca 6 måneder - 4/5 år
- 9-25 kg
- 60-125 cm 

Når barnet har vokst ut av babystolen og kan sitte opp stabilt er det på tide å bytte til småbarnstol, som er neste bakovervendte bilstol. Det er enda flere valg i kategorien småbarnstoler, fordi både barn og foreldre har ulike behov etter hvert som barnet blir eldre. Bilstolen kommer i forskjellige størrelser, men passer som regel barn fra 6 måneder til 4-5 år, med en høyde på ca. 61 - 125 cm, og en maksvekt på 9-25 kg.

De nye bilsetene som monteres med bilens belte er som regel romslige og tåler opptil 36 kg.

Montering

Hvordan stolen ska installeres er forskjellig mellom ulike stoler. De kan enten monteres med bilens belte og nedre forankringsstropper eller med Isofix, da bilsetets integrerte fester klikkes inn i bilens isofixfester. Noen småbarnstoler kan festes til samme base som ble brukt til babystolen. Ved montering med bilbelte og forankringsstropper festes stroppene ofte under bilens forsete, de kan i noen tilfeller festes til metallløkker i bilens gulv.

Fordelen med å ha isofix-bilstol er at det er veldig enkelt å montere og flytte mellom biler. Derfor er denne funksjonen å foretrekke hvis du har flere biler, men kun en bilbarnestol. I tillegg har stolene ofte flere funksjoner som viser at stolen er riktig montert. Disse mangler ved montering med belte.

Fordelen med et beltemontert bilsete er at barnet kan sitte i det over lengre tid, noe som er gunstig for sikkerheten. Disse bilstoler har en maksvekt på 25-36 kg. Isofix-stoler har generelt en maksvekt på 18 kg (men det kommer stadig flere nye isofix-bilstoler med høyere maksvekt). I tillegg har isofix-stolene vanligvis mindre benplass til barnet og det er derfor vanlig att foreldre bytter til forovervendt beltestol for tidlig.

Tilbøyelighet

Når dere akkurat har byttet fra babystol til småbarnstol er barnet fortsatt veldig litet og sovner gjerne i bilen. Barnet har ikke helt utviklede muskler i nakken og derfor er det lett for hodet å falle fremover når barnet sovner. Da er det greit om stolen er mer tilbøyelig enn den er når barnet er i slutten av brukerfasen for denne stoletypen da det er bedre å sitte oppreist. Noen seter har justerbar tilt men ellers er det bare å kjøpe fleksible vippekiler slik at barnet kan sitte komfortabelt og ikke falle fremover med hodet når det sovner i bilen. 

Sikkerhet bakovervendt bilbarnestol

Når det gjelder plassering av bakovervendte bilbarneseter kan de monteres i for- eller baksetet på bilen. Det er vanligvis mer plass i forsetet, men det er ikke alltid det er mulig å feste setet med isofix og det er ikke alltid mulig å enkelt skru av kollisjonsputen (airbag). Husk også at sikten for sjåføren kan bli berørtnår barnet sitter foran.
Barnet bør sitte bakovervendt så lenge som mulig fordi kroppen fortsatt ikke er ferdig utviklet. Spesielt nakken er utrolig beskyttet ved å sitte bakovervendt, og risikoen for å bli skadet ved en eventuell kollisjon reduseres mye dersom barnet sitter bakovervendt. Dette er fordi kraften som oppstår ved en kollisjon fordeles jevnt over en større flate når barnet er bakovervendt. Ideelt sett bør barnet sitte bakover til det er 5-6 år.

Ved plassering i forsetet er det mest praktisk med beltemontert sete fordi isofix ikke er tilgjengelig foran i alle biler.

Maksimal sikkerhet bakovervendt bilstol

- Stolen vender bakover
- Setet er riktig montert i bilen
- Internbeltet sitter rett bak over barnas skuldre. Den går altså ikke ned bak barnets rygg eller opp mot barnets ører
- Setet er ikke montert foran en aktiv kollisjonspute (airbag) 

For stor for bilsetet - bytte til forovervendt beltestol?

Det er på tide å bytte bilstol når noe av følgende intreffer:
- Vektgrensen er nådd (forskjellig for ulike stoler)
- En tredjedel av barnets hode er over stolens høyeste punkt. Dette er når toppen av babyens ører er over dette punktet.

3 Beltestol og bilpute- Ca 4-12 år
- 15-36 kg
- 100-150 cm

Når barnet har vokst ut av sitt bakovervendte bilsete er det på tide å bytte til en forovervendt beltestol. Det er viktig å huske at det er best for barnet å sitte bakovervendt så lenge som mulig og at du som forelder ikke er for ivrig etter å snu barnet ditt fremover. Husk at det er du som forelder som bestemmer og hvis barnet ikke vil sitte bakovervendt men det får plass i sitt bakovervendte sete så må det sitte bakovervendt til det har vokst ut av setet. Beltestolen er hovedsakelig for å hjelpe til med å plassere bilens trepunktsbelte på rett plass på barnet. Det vil si at beltet sitter rett ved skulderen og over hoftebeina. Det er med på å beskytte barnet og gi ekstra støtte ved en eventuell krasj. I tillegg gir den også bedre sidekollisjonsbeskyttelse enn en bilpute eller uten sete. Barnet løftes også litt opp slik at det kan se ut av bilvinduet.

Montering

Beltestolen monteres forovervendt og kan vanligvis monteres med isofix. Hensikten med Isofix på beltestolen er å sikre at setet også når du reiser uten barn er klemt. En beltestol som er løs blir en veldig tung gjenstand i bilen hvis du er involvert i en krasj.

I tillegg har noen isofix-beltestoler justerbar tiltstilling, noe som er gunstig dersom barnet sovner i bilen. Da får den bedre støtte så hodet ikke faller fremover. Hvis setet er montert uten Isofix må beltet festes i stolen selv når barnet ikke er i bilen. 

Sikkerhet

Setet kan plasseres i baksetet eller forsetet men i forsetet må kollisjonsputen (airbag) slås av fordi det kan skade barnet ved en kollisjon.
Det kan være greit å fjerne bilens innebygde hodepute fordi den av sikkerhetsgrunner ikke må være i kontakt med beltestolen.

Maksimal sikkerhet beltestol

- Beltet sitter rett i setet ved barnets skulder. Ikke ned bak ryggen eller opp mot ørene
- Beltet sitter over hoftebeina og ikke over magen
- Eventuell kollisjonspute er slått av
- Bilens nakkestøtte fjernes hvis den er i kontakt med beltestolen

For stor for beltestolen

Barnet har vokst ut av beltestolen når barnet er ca 135 cm høyt. Huske! Barn anbefales å sitte i bilsete/på pute til de er ca 135 cm høye. Da går det fint å sitte som en voksen. Airbagen kan imidlertid kun brukes fra barnet er 140 cm høyt.

Ulike typer tester

Europeisk standard ECE R44.04


-Obligatorisk bakovervendt stilling til barnet veier 9 kg
-Testet for støt foran og bakfra
-Testet ut fra banens vektklasser  Ny europeisk standard i-Size (UNECE R129)


-Testet for sidekollisjon, frontkollisjon og bakre kollisjon
-Testet ut fra både maksimal lengde og maksimal vekt for barnet
-Obligatorisk bakovervendt stilling til barnet er 15 kg
-Har alltid isofix-feste

Supplerende kollisjonstest Plustest


-Høyere hastighet enn med de europeiske godkjenningene
-Kortere bremselengde for undersøkelse av kreftenes innvirkning på bilsetet
-Alle stoler anbefales å monteres bakovervendt

 

Godt å ha-tilbehør til bilbarnestol

Foreldre
Som forelder ønsker man både å gjøre turen så trygg som mulig, men man vil også unngå å vaske bilen etter at barna har fått skitne sko i setet. Det kan også være greit å ha nødvendige ting organisert. 

Bilspeil er greit å ha for deg som har montert babysetet eller bakovervendt bilbarnstol i baksetet slik at du kan se barnet ditt. 

Sparkbeskyttelse er praktisk å ha for å unngå tilsmussing fra barnas gruslagte eller våte sko i setet når de sitter bakovervendt. 

Setetrekk kan legges under stolen og beskytter polstringen mot stolens belastning og reduserer også risikoen for trykkskader fra stolen samt smuss og rifter i stoffet. Det bidrar også til å hindre at stolen glir rundt på setet.

Barn
Under lange eller korte reiser er det lett for barn å sovne eller bli ukomfortable i setet. Da er det greit å ha for eksempel hodestøtte eller solskjerming for å gjøre reisen så behagelig som mulig. Vippekiler er gode å kjøpe til din bakovervendte bilstol uten justerbar tilt når barnet er liten og sover mye i bilen slik at barnet ikke faller fremover med hodet. 

En nakkepute kan være praktisk for barn som sovner lett og den gir god støtte for at barnet sover mer komfortabelt i stolen og for å unngå fare for å våkne med vond nakke. 

Solskjerm er gode å kjøpe for å feste på vinduet slik at solen ikke skinner like sterkt inn i bilen.En tynn en sitteputen er bra for barnets komfort både for å gjøre den mykere å sitte på men også for å varme eller kjøle ned avhengig av årstid. 

Oppsummering av hva som er viktig å vurdere når du velger bilbarnestol 

- Når du velger passende bilbarnestol må du vurdere barnets høyde og vekt
– Finn ut hva som gjelder ved montering og at kriteriene for dette passer din bil
- Pass på at beltet havner riktig over skuldre og hofter når barnet sitter i setet
– Det er viktig at nakken får god støtte. Pass på at stolen du velger oppfyller kravene til dette
– Undersøk hvordan stolen du er interessert i er utformet for å avlede kreftene ved en eventuell kollisjon. På noen stoler ledes kraften bort fra barnet via en sidepute festet til stolen mens den på andre stoler ledes bort fra barnet med andre funksjoner innebygd i stolen.

Logg inn